Lammert Bies     Interfacing     Sitemap     Forum 
 EN   NL   

RS232 seriŽle printer kabels info

Inleiding in RS232 seriŽle printer kabels

De RS232 standaard beschrijft de communicatie tussen DTE, data terminal equipment (computers, printers, etc.) en DCE, data communication equipment (modems). In de gevallen waarbij twee DTE apparaten direct met elkaar verbonden moeten worden kunnen nulmodem kabels worden gebruikt. Voor sommige soorten van communicatie zijn symmetrische nulmodem kabels niet de meest optimale oplossing. Eťn van die situaties is het aansluiten van een seriŽle printer op een computer. Hoewel de seriŽle verbinding een twee-weg verbinding is, zullen alleen gegevens vanaf de computer naar de printer worden gezonden. Het zou mij eerlijk gezegd niet verbazen wanneer de meeste seriŽle printers zonder problemen zouden werken wanneer de Tx lijn van de printer helemaal niet aangesloten zou zijn op de Rx van de computer.

Het grote probleem van dit asymmetrische gebruik van RS232 communicatie is, dat de handshaking ook op een niet-symmetrische manier gebeurt. Er is geen noodzaak voor de computer om handshake signalen naar de printer te sturen. De printer heeft echter vele redenen om de computer te verzoeken te stoppen met verzenden van data. Denk daarbij aan gevallen van out of paper, off line of formfeed. Oudere seriŽle printers gebruiken bovendien vaak mechanische printtechnieken zoals dot matrix of letterwielen waarvan de snelheid gelimiteerd is door de mechanische constructie. Afgezien daarvan hebben sommige printerfabrikanten besloten om pinnen te gebruiken die normaal geen functie hebben op een RS232 interface waardoor het nog onoverzichtelijker wordt.

De kabel schema's zoals ze op deze pagina getoond worden zullen niet in alle gevallen tot succes leiden, maar in 95% van de gevallen zal de printer uiteindelijk wel op de computer kunnen worden aangesloten. Eventueel kunnen ook de normale nulmodemkabels geprobeerd worden. Er zijn gevallen waarin het uitschakelen van alle hardware flow control en overschakelen naar een eenvoudige nulmodem kabel met XON/XOFF handshaking de enige methode is om een seriŽle printer succesvol op een computer aan te sluiten.

Algemene RS232 seriŽle printerkabel

Wanneer een seriŽle printer aan een PC wordt gekoppeld met een RS232 kabel, dan is de handshaking niet symmetrisch meer. In een dergelijk geval wordt een RS232 kabel toegepast waarvan aan de PC zijde de handshake lijnen zijn teruggelust, terwijl aan de printerzijde alleen de datalijnen en ťťn handshake lijn worden gebruikt. De printer zendt niet grote hoeveelheden gegevens naar de aangesloten computer, waardoor er geen reden is om handshake lijnen toe te pasen voor het controleren van de data. Het enige RS232 signaal dat wel in deze kabel gebruikt wordt is het DTR signaal waarmee foutcondities zoals out of paper of off line worden doorgegeven.

Algemene RS232 seriŽle printerkabel
Algemene RS232 seriŽle printer kabel

ComputerPrinterFunctie
22RxTx
33TxRx
57Signaal nul
1 + 4-DTRCD
6 + 820DSR + CTSDTR

Fujitsu seriŽle printerkabel

Fujitsu adviseert een afwijkend kabel bedradingsschema om printers van deze fabrikant op computers aan te sluiten. In dat geval wordt de DTR van de printer terug gezonden naar de DSR ingang van de computer. De andere handshake lijnen RTS en CTS zijn aan beide zijden met een brug kortgesloten.

Fujitsu seriŽle printerkabel
Fujitsu seriŽle printer kabel

ComputerPrinterBeschrijving
22RxTx
33TxRx
57Signaal nul
620DSRDTR
7 + 8-RTSCTS
-4 + 5RTSCTS

Texas Instruments 800 en OKIData MicroLine 80 en 90 printerkabel

Wel erg vreemd is het schema van de seriŽle printerkabel voor de Texas Instruments 800 en de OKIData MicroLine 80 en 90 series printers. Deze printers gebruiken de SRTS, secondary request to send lijn op pin 11 om te te verbinden met de CTS van de computer. Pin 11 is ongebruikt op praktisch alle seriŽle poorten waardoor het moeilijk zal worden een passende kabel in de computerwinkel te vinden. Dit schema kan behulpzaam zijn bij het wijzigen of zelf maken van een kabel om deze printers op een computer aan te sluiten.

TI 800 en OKIData ML 80 en 90 seriŽle printerkabel
TI 800 en OKIData ML 80 en 90 seriŽle printer kabel

ComputerPrinterFunctie
22RxTx
33TxRx
57Signaal nul
66 + 20DSR1 + DSR2DTR
811CTSSRTS
Once you've found it, you quit looking!
WADES EXPLANATION
  Aug. 2017
   Copyright © 1997-2017 Lammert Bies, Alle rechten voorbehouden