Lammert Bies     Interfacing     Sitemap     Forum 
 EN   NL   
Snelkoppelingen

RS422 seriŽle informatie

Inleiding in RS422

SeriŽle communicatie methoden om informatie tussen apparatuur uit te wisselen zijn al bijna een halve eeuw door standaarden gedefiniŽerd. De oudste en best bekende standaard is RS232, een standaard waarmee de communicatie tussen DTE, data terminal equipment en DCE, data communication equipment is gedefiniŽerd. De relatieve korte afstanden en lage snelheid die de RS232 seriŽle interface kan afhandelen creŽerde een vraag naar nieuwere standaarden zoals RS422, RS423 en RS485. In dit document zal ik mij concentreren op de RS422 interface voor seriŽle gebalanceerde differentiŽle communicatie.

DifferentiŽle gebalanceerde signalen met RS422

SeriŽel, gebalanceerd en differentiŽel zijn de steekwoorden voor de RS422 interface standaard. SeriŽel betekent dat de informatie bit-voor-bit wordt verzonden over een enkele transmissielijn, net zoals met RS232. Gebalanceerd differentieel is wat RS422 anders maakt dan RS232. Bij RS232 interfaces worden de signalen relatief aan een gezamelijke nul verzonden. Met RS422 bestaat elke signaallijn uit twee draden die bij voorkeur getwist zijn om storingen te verminderen. Het spanningsverschil tussen de twee lijnen is een indicatie van de signaalwaarde in plaats van het spanningsniveau. Door daar spanningsverschillen in plaats van niveaus te kijken wordt een groot deel van de storingen van externe bronnen geŽlimineerd waardoor hogere datasnelheden en kabellengtes mogelijk zijn in vergelijking tot RS232. Het verschil in snelheid en kabellengte tussen RS422 en andere veelvuldig voorkomende interface standaarden zoals RS232, RS423 en RS485 kan in de interface vergelijkingstabel worden bekeken.

Het twisten van de lijnen helpt om storingen te verminderen. De stoorstroompjes die worden opgewekt door een externe bron worden in richting omgekeerd na elke twist. In plaats van elkaar te versterken zoals in een rechtdoorgaande kabel reduceren de omkerende stoorstroompjes elkaars invloed. De tekening verklaar dit nog meer in detail.

Storing in rechte en getwiste kabels
Storing in rechte en getwiste kabels

Netwerk topologie met RS422

Er zijn meer verschillen tussen RS422 en RS232 dan de maximale datasnelheid en kabellengte. RS422 is specifiek ontworpen als een interface tussen computer, printers en terminals met modems. Het moden zorgt voor de vertaling van de communicatiesignalen naar een communicatie protocol dat over lange afstanden gebruikt kan worden, waarbij lange afstand ook de andere zijde van een controle kamer of een gebouw kon betekenen. RS422 staat de directe onderlinge verbinding van intelligente apparaten toe, zonder de tussenkomst van modems. Bovendien is de RS232 driver ontworpen om ťťn ontvanger te bedienen, terwijl de RS422 driver informatie naar maximaal tien parallel geschakelde ontvangers kan versturen. Hierdoor kan een centrale controle unit maximaal tien slave apparaten aansturen over een parallelle lijn. Helaas kunnen die slave apparaten geen informatie terugzenden over de gezamelijke interface lijn. RS422 staat een multidrop netwerk topologie toe en niet een multipoint netwerk waar alle punten gelijk aan elkaar zijn en elk knooppunt zend en ontvangmogelijkheden heeft over dezelfde lijn. Wanneer een multipoint communicatie netwerk noodzakelijk is in plaats van een multidrop, is het zinvol om RS485 te gebruiken waarbij een maximum van 32 zenders en 32 ontvangers parallel geschakeld kunnen worden op ťťn communicatiekanaal.
Gravity cannot be held responsible for people falling in love.
ALBERT EINSTEIN

  Sep. 2017
   Copyright © 1997-2017 Lammert Bies, Alle rechten voorbehouden