Home     Interfacing     Software     About     Sitemap   
 EN   NL   
Quick links

Communicatie en interfacing informatie

Deze pagina’s bevatten informatie over het interfacen van computers met verschillende typen apparatuur. Standaarden worden besproken en specificaties en protocol definities zijn aanwezig.

Seriële RS232

Veel achtergrond informatie over één van de oudste communicatiemethoden in de computer wereld. Al ontwikkeld in het begin van de zestiger jaren blijkt het nog steeds een belangrijke computer interface vanwege de robuustheid en eenvoudige implementatie in allerlei soorten apparatuur.

Seriële RS485

Ondanks de vele moderne netwerk technologieën die tegenwoordig beschikbaar zijn speelt de oude seriële standaard RS485 een belangrijke rol in data acquisitie en besturingstoepassingen in wetenschappelijke en technische omgevingen. Het belangrijke voordeel van de interface is dat het eenvoudig is, lange afstanden en hoge bitsnelheden toestaat en kan worden aangestuurd vanaf kleine controllers en intelligente sensoren. De RS485 standaard is door communicatie protocollen zoals MODBus, Interbus-S en Profibus aangenomen als de definitie van de elektrische laag van deze protocollen.

USB, universal serial bus

USB is de nieuwe standaard in de communicatie tussen PC’s en randapparaten. Het doel was om zowel de seriële RS232, als de parallelle interface te vervangen door een nieuwe bus architectuur die plug-and-play compatible moest zijn.

On-line CRC berekening

Het on-line CRC berekeningsformulier kan worden gebruikt om voor elke invoer string de CRC16, CRC-CCITT en CRC32 te berekenen. Er is een uitleg over hoe het algoritme werkt en gratis routines zijn beschikbaar om te downloaden.

ASCII tekenset

De ASCII character set is de de-facto standaard voor het coderen van tekst documenten. Hoewel uitgebreidere tekensets zijn gedefiniëerd zoals de ISO sets en UTF-8, maken deze nog steeds gebruik van de codering zoals die ooit is vastgelegd in de American Standard Code for Information Interchange.

1. When in doubt, mumble. 2. When in trouble, delegate. 3. When in charge, ponder.
BOREN'S LAWS
  mei. 2021
   Copyright © 1997-2021 Lammert Bies, All rights reserved