Home     Interfacing     Software     About     Sitemap   
 EN   NL   
Quick links

RJ45 en andere modulaire kabels

RJ45 pin nummering

Voordat we beginnen met de bespreking van de bedradingsschema’s voor modulaire pluggen is het goed te weten hoe de pinnen op RJ45 en andere modulaire pluggen zijn genummerd. Het volgende schema laat de pin nummering zien voor zowel mannelijke als vrouwelijke RJ45 connectoren.

RJ45 pin nummering
RJ45 pin nummering

Alle andere modulaire pluggen—zoals RJ11—beginnen aan dezelfde zijde van de connector te tellen. In de bedrading schema’s met modulaire pluggen op deze website wordt in de meeste gevallen een afbeelding gebruikt met de connector op de kop, waarbij de clip aan de onderzijde zit.

De rechte RJ45 netwerk kabel, EIA/TIA 568B

De meest voorkomende bedrading voor RJ45 kabels is de recht doorgaande kabel. In deze kabel layout zijn alle pinnen één-op-één met de andere zijde doorverbonden. De pinnen op de RJ45 connector zijn gepaard, en elk paar transporteert één differentieel signaal. Elk lijnpaar dient ook getwist te zijn. Als UTP of FTP kabel wordt gebruikt, dan hebben de paren oranje, bruine, blauwe en groene kleuren. De bedrading van deze kabels naar RJ45 om een rechtedoor gaande kabel te maken is gedefinieerd in EIA/TIA 568B. De RJ45 connectoren op beide einden zijn op gelijke wijze bedraad. Het kleurenschema is hieronder getoond.

Rechtdoor RJ45 kleur codering - EIA/TIA 568B
Rechtdoor RJ45 kleur codering – EIA/TIA 568B

De gekruiste RJ45 netwerk kabel, EIA/TIA 568A

De rechte RJ45 kabel wordt veel gebruikt om netwerkkaarten met hubs te verbinden in 10Base-T en 100Base-Tx netwerken. Op netwerk kaarten fungeert paar 1-2 als de zender en paar 3-6 als de ontvanger. De andere twee aderparen worden niet gebruikt. Op hubs, switches en routers is paar 1-2 de ontvanger en 3-6 de zender. Hierdoor kan een rechtuit bedraade RJ45 kabel worden gebruikt om netwerkkaarten op hubs aan te sluiten.

In zeer kleine netwerk configuraties waar slechts twee computers met elkaar zijn verbonden is het gebruik van een hub niet noodzakelijk. De recht doorgaande RJ45 kabel kan niet worden gebruikt in die situatie. Ook wanneer twee hubs met elkaar moeten worden verbonden om het aantal aansluitpunten in een netwerk segment te verhogen is deze kabel niet geschikt. In beide gevallen is een gekruiste RJ45 kabel noodzakelijk waarbij de zend- en ontvanglijnen op beide RJ45 connectoren kruislings zijn verbonden. De kleur codering voor de gekruiste RJ45 kabel is gedefinieerd in de EIA/TIA 568A standaard.

Let op: Eén RJ45 connector moet worden bedraad als EIA/TIA 568B, de andere als EIA/TIA 568A. Wanneer beide einden als EIA/TIA 568A zijn bedraad is de resulterende kabel weer een rechtdoor gaande kabel.

Gekruiste RJ45 kleur codering - EIA/TIA 568A
Gekruiste RJ45 kleur codering – EIA/TIA 568A

Veel voorkomende data en spraak bedradingsschema’s

Afhankelijk van de situatie waarin een modulaire kabel wordt gebruikt wisselt het te gebruiken bedradingsschema. De meest voorkomende manieren van bedraden staan in het volgende schema.

Veel voorkomende modulaire bedradingsschema's
Veel voorkomende modulaire bedradingsschema’s
Vrouwelijke connector, kijkend vanaf de open zijde
I know not with what weapons World War III will be fought,
but World War IV will be fought with sticks and stones.
ALBERT EINSTEIN
  mei. 2021
   Copyright © 1997-2021 Lammert Bies, All rights reserved