Home     Interfacing     Software     About     Sitemap   
 EN   NL   
Quick links

HTTP Browser Header Checker

Inleiding in HTTP browser headers

Tijdens HTTP verzoeken voor pagina’s over het Internet zendt een browser een aantal HTTP header regels met informatie naar de webserver die dat verzoek afhandelt. Deze HTTP informatie headers bevatten niet alleen informatie over de pagina die wordt opgeroepen, maar bevat daarnaast ook configuratie en systeem informatie van de browser en de computer waarop die browser is geïnstalleerd. Deze informatie kan worden gebruikt door de webserver om de best passende inhoud terug te sturen naar de client.

De meeste Internet gebruikers—en ook veel website bouwers—zijn zich niet bewust van deze extra informatie die bij elk verzoek wordt meegezonden. Goed gebruik van deze HTTP headers door webservers kan de gebruikservaring echter aanzienlijk verhogen door het antwoord van de server zo goed mogelijk aan te passen aan de voorkeuren van de browser. Eén voorbeeld is het opleveren van webpagina’s in de primaire taal van de browser. Een ander voorbeeld is het sturen van lichtgewicht pagina’s wanneer een mobiel apparaat is verbonden, of door afbeeldingen te versturen in een formaat dat het meest geschikt is
voor die browser of uitvoerapparaat.

Uw eigen HTTP browser headers

HTTP headers sent by your browser
HTTP Header Content
ConnectionKeep-Alive
Hostwww.lammertbies.nl
Accept-Encodingbr,gzip
If-Modified-SinceSat, 02 Dec 2023 15:18:30 GMT
Accept-Languageen-US,en;q=0.5
Accepttext/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
User-AgentCCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)

Meest voorkomende HTTP browser headers

Browsers verzenden een veelheid aan HTTP headers. Deze lijst bevat de meest voorkomende HTTP headers die worden verzonden door algemeen gebruikte browsers en de bots van de grootste zoekmachines.

Accept

Deze HTTP header bevat de MIME types die worden geaccepteerd door de browser. Dit kan een lijst zijn van specifieke MIME types, maar de lijst mag ook wildcards bevatten. De verschillende items in de lijst worden gescheiden door kommas. Er kan een prioriteit worden toegewezen aan elke MIME type door een puntkomma toe te voegen gevolgd door een q=val parameter. De prioriteitswaarde val kan liggen tussen 0.0 en 1.0 waarbij hogere waarden een hogere prioriteit aangeven. Op deze manier kan de browser specifieke content opvragen, bijvoorbeeld JPG files in plaats van PNG files, als beide beschikbaar zijn op de server.

Voorbeeld: text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8

Accept-language

De browser zendt voorkeurstaal informatie in deze HTTP header. Deze HTTP header bevat een lijst van één of meer talen. Elke taal wordt gerepresenteerd met een twee karakter code zoals nl voor Nederlands, of een vijf karakter code zoals nl-NL voor de Nederlandse taal zoals die gebruikt wordt in Nederland. Items in de lijst zijn gescheiden door kommas. Een prioriteitswaarde kan worden toegewezen aan elke taal door een puntkomma toe te voegen gevolgd door een q=val waarde. De prioriteitswaarde val kan liggen tussen 0.0 en 1.0 waarbij 1.0 de hoogste prioriteit is en 0.0 de laagste.

Voorbeeld: en,en-us;q=0.7,nl;q=0.3

I am fond of pigs. Dogs look up to us. Cats look down on us. Pigs treat us as equals.
WINSTON CHURCHILL
  mei. 2021
   Copyright © 1997-2021 Lammert Bies, All rights reserved