Lammert Bies     Interfacing     Sitemap   
 EN   NL   

PLC programmeerkabels voor diverse merken

Inleiding

De meeste PLC's kunnen via een seriŽle kabel worden geprogrammeerd vanaf een PC. Helaas zijn de benodigde kabels erg merkspecifiek. De hier getoonde kabels kunnen bij de reguliere verkooppunten gekocht worden, maar veel goedkoper is het om ze zelf te solderen.

Siemens PLC's

In de meeste gevallen worden Siemens PLC's uit de S5 serie geprogrammeerd via een speciale RS232 naar TTY converter. De S7 series worden geprogrammeerd via een RS232 naar MPI bus converter. Het is het eenvoudigst om deze speciale kabels bij de lokale Siemens dealer te kopen. De operator displays kunnen echter worden geprogrammeerd via een normale RS232 kabel. De volgende kabel kan worden gebruikt voor de OP series displays.

Programmeerkabel voor OPxx display series
Programmeerkabel voor OPxx display series

Idec / Izumi PLC's

De Idec / Izumi PLC series FA2, FA2J en FA3J hebben allen een speciale adapter nodig om te kunnen worden geprogrammeerd. Deze zogenaamde communication link adaptor (CLA) is een klein doosje dat de RS232 elektrische signalen omzet naar voor de PLC acceptabele niveaus. De kabel om de CLA met een PC te verbinden heeft aan de PLC zijde een DB25 connector. De layout voor een kabel met een DB9 connector aan de PC kant is hier gegeven.

Programmeerkabel voor de Idec / Izumi FA PLC series
Programmeerkabel voor de Idec / Izumi FA PLC series

Z-World microcontrollers

Z-World is een bedrijf uit de Verenigde Staten dat zich gespecialiseerd heeft in het leveren van microcontroller modules en systemen op basis van de Z180 en Rabbit processoren. Terwijl PLC's vaak in enkel stuks systemen worden toegepast zijn microcontrollers het meest te vinden in OEM toepassingen met grotere oplagen.

Het grote verschil met het programmeren van een PLC is dat de meeste microcontrollers, ook die van Z-World, in de programmeertaal C worden geprogrammeerd. De Z-world programmeersoftware werkt op een PC en de verbinding met de microcontroller wordt gemaakt met een seriële kabel. Dit moet een kabel zijn met een DB9 connector aan één zijde, en een RJ14 plug aan de andere. De pin toewijzing van deze programmeerkabel is hier te zien.

DB9 Programmeerkabel voor Z-World PK microcontroller series
DB9 Programmeerkabel voor Z-World PK microcontroller series
The ideals which have lighted my way,
and time after time have given me new courage to face life cheerfully,
have been Kindness, Beauty, and Truth.
The trite subjects of human efforts, possessions, outward success, luxury
have always seemed to me contemptible.
ALBERT EINSTEIN
  Aug. 2017
   Copyright © 1997-2017 Lammert Bies, Alle rechten voorbehouden